Is er een dichter in de zaal

Het is niet altijd en zeker niet voor iedereen onder woorden te brengen. We hebben iemand nodig die daarin geoefend is. Die taal kneed en letters langs haar handen de wereld in jaagt op het ritme van een steeds sterker wordende cadans. We hebben woorden nodig om vat te krijgen op de situatie. We hebben iemand nodig die ons zegt hoe het zit, terwijl we staan en er niks van begrijpen. Als er iets gebeurt dat er toe doet of wat er niet toe doet waar we over willen spreken, waar we over willen dromen, dat we mee willen delen. Dan vragen we is er een dichter in de zaal?

Eerlijk, alleen de dichter weet raad als er voor een gebeurtenis geen woorden lijken te zijn. De dichter zuigt zich vast aan het oppervlak van de gebeurtenis, ruikt de woorden en laat ze in een blad kruipen. Zodat andere mensen bij het heen en weer bewegen tussen de witregels zin vinden.

Tekstverwerking. Het woordenboek in splagaat een dubbele koprol laten maken en perfect landen, om daarna datzelfde woordenboek dronken te voeren zodat hij wartaal uitslaat. Er naast gaan liggen en het laagje per laagje uitkleden, tot de dichter op het bot zit van het boek, zo dicht mogelijk tegen de taal aan. Zo vaak de letters op het klavier aanslaan dat er kraters in het toetsenbord komen. Kraters groot genoeg om zaadjes in te planten, zodat er op het toetsenbord van de dichter bloemen staan die ze blaadje per blaadje uitrekt om een tekst te typen. Als de bloemen op zijn spit de aarde om en geeft ze water aan de woorden,  laat ze groeien tot een zin. Tot de zin gevonden is van waarom dat op papier staat.

Advertenties
Geplaatst in: Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s