Poetry Slam

Voor repetoirestudie kregen we de opdracht in 20 minuten te vertellen over iets waar we mee bezig zijn. 2 weken voor mijn speech gaf ik me op voor de voorrondes van het BK poetry slam. dus besloot ik me te verdiepen in deze kunstvorm die sinds 2000 aan haar opmars bezig is in de Belgische steden.

Geschiedenis

In 1984 in Chicago, Amerika,  richtte Marc Kelly Smith met enkele vrienden een poeziëpodium op. Een laagdrempelig podium, waar iedereen welkom was om zijn/haar woorden voor een publiek te brengen en iedereen welkom om daarnaar te luisteren.  Geen stijve bijeenkomst, maar een gezellige bijeenkomst tussen pot en pint. Om het geheel swung te geven, maakten de oprichters er een wedstrijd van. Net als bij een sportwedstrijd mocht het publiek aanmoedigen/uitjoelen en daarenboven met hun decibels de jury over de streep trekken voor hun favoriete kandidaat.

In 1986 wordt dan Poetry slam geboren, als het project naar de Get me High Jazz club verhuis en de titel Uptown Poetry slam krijgt.  De bal gaat aan het rollen en het project verspreidt zich over verschillende steden van Amerika. Nuyorican Poet’s Café in New York geeft een internationale uitstraling aan Poetry Slam en in 1990 vind het eerste landelijke kampioenschap plaats.

Daar blijft het niet bij. In de jaren 90 steken De slamkriebels de oceaan over. Eerst in de Engelstalige landen, om dan ook als een lopend vuurtje Europa te doorkruisen. De Slam Poeten krijgen media-aandacht. Zo wordt in Duitsland het landelijk kampioenschap op tv uitgezonden en was de winnaar van het eerste landelijke kampioenschap in Nederland Erik Jan Harmens voorpaginanieuws. In 2004 vind het eerste WK poetry slam plaats in rotterdam

Ook in België is slam poetry aan een opmars bezig. In 2001 vond de eerste slam plaats in Brussel en in 2002 in Antwerpen. Brussel, Luik en Gent zijn de slamsteden bij uitstek.  In 2007 organiseerde wij het WK poetry slam, dat werd gewonnen door Poum Tchak een Brusselaar, ook in 2012 ging een Belg met een grote prijs lopen Youness Merniss werd tweede op het WK.

Meer dan een competitie

Slams zijn plekken waar dichters samen komen. Het is een ontmoetingsplaats. Het format van een slam is meestal een mix tussen een wedstrijd en een open podium.  Het gaat meestal door in een baracthige locatie en de deelnemers krijgen een consumptie in ruil voor een optreden van max. 3 minuten.

Eerste deel van de avond is een open podium, iedereen is welkom en het is heel laagdrempelig, zelfs voor iemand die voor het eerst op een podium stapt is er plaats, tussen de ervaren rotten. Pas in het tweede deel van de avond barst de competitie los.

Een slam is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats, een soort van marktplaats van dichters. Waar allerlei soorten dichters, van sonnetschrijfers, tot wereldverbeteraars, hun werk met elkaar delen en er tijdens de pauze over praten.

The points are not the point, the point is poetry.’

Maar toch is er in de loop der jaren een soort van prototype ontstaan. Een slamdichter gaat voor directe impact op zijn publiek. Door zijn tekst, stem en zijn persoon.  Hij komt iets vertellen, wat dat is maakt niet uit, wel de manier waarop. Hij wil het publiek beroeren, door ze te laten lachen, ze stil te krijgen. Die directe reactie van het publiek, daar is het hem om te doen.  Een slammer brengt ritme aan in zijn tekst. De essentie van een goede slammer is zijn authenticiteit en zijn overtuigingskracht. Hij staat daar zonder ornamenten en deelt als mens zijn verhaal met het publiek.

Slam is duidelijk urban en multicultureel, ook in België. Het kampioenschap is tweetalig en mensen van diverse achtergronden springen het podium op.

Zelf aan de slag?

1)      Kies een herinnering en schrijf er alles over op dat in je op komt,  laat er niks tussenuit.

2)      Lees luidop wat je geschreven hebt

3)      Schrappen schrappen schrappen, maak van je pen een wapen en van extra vulwoorden als: dan, en, als het slachtoffer.

4)      Lees opnieuw luidop

5)      Kruid je tekst bij

Deze tekst was een vrije samenvatting uit http://creatiefschrijven.be/wp-content/uploads/2014/05/Webpublicatie-PoetrySlamPoetry.pdf wil je meer weten over poetry slam raadpleeg dan dit naslagwerk

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s