Het wintertijdmoment

Mij heeft men altijd verteld, dat je de tijd niet terug kunt draaien, die gaat altijd vooruit. Maar vanmorgen kwam ik tot de vaststelling, dat wij een keer per jaar die mogelijkheid wel krijgen. Een mogelijkheid die we als mens op basis van een aantal gefundeerde argumenten zelf in het leven hebben geroepen. Wij vinden het nodig om collectief een keer per jaar terug in de tijd te gaan.

Het meest besproken element van de omschakeling naar wintertijd is de grijze zone tussen 2 en 3 uur ’s nachts, vooral bekend en gebruikt door tieners die tot 2 uur mogen uitgaan en misdadigers die op zoek zijn naar een waterdicht alibi. Maar dat is voor mij niet de essentie van de omschakeling. Volgens mij is de omschakeling meer nog dan een jaarwisseling, het moment om figuurlijk de tijd ook terug te draaien.

Het is een soort van schone lei die je wordt aangeboden, om het jaar positief af te sluiten.  We maken allemaal fouten en er zijn altijd dingen die we beter hadden kunnen doen, maar bij de pakken blijven neerzitten heeft nog nooit iemand tot een beter mens gemaakt. Daarom presenteer ik u het ‘wintertijdmoment’ het moment om niet achterom te kijken, maar vooruit te gaan. U krijgt een heel uur extra om alle momenten van het jaar waarop u dacht ‘kon ik de tijd maar terugdraaien’ te koesteren en achter u te laten. En na dat uur van bezinning en reflectie laat u al die momenten los en mag u opnieuw beginnen. Of als alles al heel goed ging gewoon verder gaan zoals u bezig bent.  En zelfs op dagen dat we niet van zomertijd op wintertijd overschakelen mag u best een wintertijdmomentje voor uzelf in het leven roepen, gewoon omdat het kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s